” prieteni la o cafea” – expozitie de pictura

Aproape de sfârșitul sezonului estival, ambianța Bucureștiului este animată, din nou, de artiștii vizuali.

Într-o lume în care agitația și viteza sunt cuvinte la ordinea zilei, șase artiști plastici: Cristina-Mihaela Rădulescu, Alina Manole, Andreea Dosinescu, Lorena-Rodiana Sudriu, Mihai Cătrună și Petre-Emanuel Ghergu par că opresc timpul în loc, pentru câteva clipe, oferind publicului bucureștean, și nu numai, ocazia întâlnirii cu arta, într-un triplu dialog: cel al artistului vizual cu opera sa, cel al publicului cu lucrările de artă și, nu în ultimul rând, cel al publicului cu artistul.

Într-un spațiu neconvențional – cel al cafenelei HOME CAFE – având personalități diferite, provenind din zone diverse ale artelor vizuale, cei șase artiști plastici reușesc – prin stăpânirea limbajului specific și al tehnicilor – să ofere o clipă de artă autentică.
Deși, această expoziție nu este dominată de un subiect pretext, punctele de plecare fiind doar cele ale PRIETENIEI și ARTEI (titlul expoziției fiind <<Prieteni la o cafea>>), printr-o delimitare clară a simezelor – delimitare ce este prezentă prin arhitectura spațiului – fie ea și la nivel mental, întregul capătă unitate, iar lucrările în sine ne conduc spre o analiză a personalității fiecarui artist în parte.
Cristina-Mihaela Rădulescu aduce în lucrările sale subiecte pretext ale vieții contemporane, transpuse în compoziții simbolice. Oamenii secolului XXI încep să piardă din ce în ce mai mult sentimentele, trăirile spirituale, în favoarea virtualizării, totul devenind treptat mecanic, tehnic.
Alina Manole, un artist vizual din noua generație, cunoascută în arta contemporană a ulitimilor ani, cu o experiență vastă în domeniul design-ului, demonstrează, prin compozițiile sale stăpânirea principiilor picturii de șevalet. Tușele de culoare expresive aduc lucrărilor Alinei Manole un stil inconfundabil, stil ce trădează maturitatea unui artist plastic stăpân pe elementele de limbaj plastic, pe tehnicile și principiile artelor vizuale.
Andreea Dosinescu. Deși prin pregătirea sa Andreea este grafician, și ea, asemenea Alinei Manole, nu rămâne cantonată în tehnicile graficii, îndreptându-se spre pictura de șevalet. Lucrările Andreei sunt o combinație armonioasă între știința desenului – pe care graficianul îl mânuiește cu maximă abilitate – și cea a culorii.
Lorena-Rodiana Sudriu. Având ca dominantă compozițiile de mari dimensiuni, Lorena aduce în lumină corpul uman. Simbolismul își face simțită prezența. Realul și oniricul sunt puternic subliniate prin cromatică. Realul reprezentat de persoanje poartă amprenta cromatică a luminii, prin culoarea ocru, ocru-auriu și tonurile adiacente. În ceea ce privește oniricul, acesta este simbolizat de culorile reci, uneori terne ale fundalului, culori ce ne duc cu gândul la starea de latență.
În lucrările sale, Mihai Cătrună folosește cu iscusință elementele de limbaj plastic: punctul, linia, forma. Toate aceste elemente sunt exploatate de grafician, compozițiile sale prezentând expresivitate și originalitate.
Petre-Emanuel Ghergu prin dubla pregătire profesinală – artist vizual și teolog – aduce în compozițiilor sale o încărcătură simbolică profundă. Subiectele pretext sunt legate de suflet și de om. Sufletul este reprezentat de zborul unor vietăți sensibile: pasărea, fluturele. Omul este prezent atât ca personaj istoric, cât și ca prezență unică, singură într-o lume mult prea grăbită pentru a înțelege sensul vieții. O contopire a celor două subiecte este îngerul prezent și el în compozițiile lui Petre-Emanuel Ghergu. Cromatica, pendulând între rece și cald, și grija pentru detalii potențează compozițiile plastice.
Cu o bogată prezență pe simezele bucureștene cei șase artiști vizuali se reunesc prin prietenie și artă într-o expoziție meită să demonstreze că arta contemporană și tinerețea pot aduce un moment de bucurie vizuală și sufletească în viața celor ce vor avea o clipă de răgaz pentru a păși pragul cafenelei din centrul Bucureștiului.
drd. Petre-Emanuel Ghergu

Vernisajul va avea loc joi, 30 august incepand cu ora 19:30, iar de la ora 20:00 vom avea parte de un concert de muzica Jazz in direct.

adresa HOME CAFE  str. Dr. Turnescu, nr. 1, sect. 5, Bucureşti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s